Lifestyle Healthcare

Stress vrij ademen in 15 a 30 minuten

10 januari 2017 | Lifestyle Fit | evahernandezmiravete

Adem jezelf stress vrij! …Ademen gaat toch vanzelf of niet helemaal?

Mijn cliënten van de Lifestyle Fit Small Group Trainingen en ook die van het personal health leefstijl programma Fit for Life® weten dat de kern van al mijn trainingen de adem is. Zowel in het Latijns, het Grieks en het Sanskriet is onze luchtstroom verweven met de betekenis van ‘dat wat het leven geeft en creëert’ (de ‘ziel’, de geest en het lichaam). Voorbij de spirituele betekenis van het leven die door ons stroomt, zijn de oefeningen die ik deel praktisch van aard. Ik begin mensen met het aanleren van een combinatie van technieken die ik dank aan ervaren yoga leraren en artsen van The Harvard Medical School ter verlaging en preventie van de stress respons: deep breathing, ocean breathing of slow conscious breathing.

Stress klachten

Het merendeel van de mensen in mijn trainingen – ik durf te wedden jij ook – is gewend om oppervlakkig en hoog te ademen. Het hoge tempo en onze drukke schema’s zorgen ervoor dat we onze adem regelmatig inhouden of heel kort uitademen. Het is een onbewuste stress respons. Stress zorgt niet alleen voor een hoge bloeddruk, maar het ondermijnt ons immuunsysteem, ons hormonale systeem en onze spijsvertering. Het kan depressie, zorgen en angst in de hand werken. We komen letterlijk niet tot rust, niet in ons lijf en niet in ons hoofd. Wat zijn voorbeelden van klachten: vermoeidheid, onrust in denken en doen, slechter slapen, stemmingswisselingen, een stijf en gespannen middenrif, stijve borstspieren,  spanning in nek -en hoofdspieren.

Voordelen stress vrij ademen

Het voelt onwennig voor de meeste cliënten om van onbewust en automatisch ademen, naar bewust, gefocust en gericht ademen te gaan op basis van verschillende technieken die in de loop van de tijd gedurende een training worden opgebouwd. Het vergt oefening en wat geduld, maar het is ontzettend effectief. Het leuke is dat de effecten van 10 a 15 minuten bewust, gericht en langzaam ademen al heel snel zichtbaar worden, vooral in de avonduren: cliënten die gegeneerd blijven gapen, zelfs met traantjes in de ogen, darmen die gaan knorren en borrelen of cliënten die bij de ontspanningsoefeningen op het eind in slaap dommelen of zachtjes snurken.

Bij mij geen gekwetst ego, maar blijdschap. Het parasympatisch systeem, de automatische ontspanningsstand Parking van ons autonome zenuwstelsel, treedt in werking met al zijn gezondheidseffecten.

Wat zijn de voordelen van regelmatige beoefening van deep breathing technieken:

  • Afname stress-respons en stress gerelateerde klachten;
  • Beter en dieper slapen;
  • Meer rust en minder druk in het hoofd;
  • Aandacht meer in het nu, meer ‘aanwezig’.
  • Makkelijker omschakelen van ‘actie stand’ naar ‘ontspanningsstand’.
  • Soepeler lijf wat ook pijnklachten kan verminderen
Stress vrij deep breathing technieken zelf ervaren?

Dat kan. Je kunt deelnemen aan gratis Lifestyle Fit Small Training proeflessen in Almere, Amstelveen en binnenkort in Amsterdam Noord in groepsverband en zo gebruik maken van een voordeliger tarief. Lifestyle Fit privé lessen op maat met één of meerdere personen zijn mogelijk. Deep breathing voor bedrijven en werknemers werkt super. In 15 a 30 minuten gaat iedereen weer frisser en meer ontspannen aan de slag. Vraag een persoonlijke offerte aan. Informeer via het contact formulier of info@evado.nl.

Breathing is about creating space for the present moment to unfold.

Eva Miravete Hernández

Blog: Voed de wortels van je hart!

21 december 2016 | Blog, Lifestyle Fit | evahernandezmiravete

Maanden is het stil geweest van mijn kant. Pauze. We doen het zelden. Ja, op de TV box, omdat we aan het multitasken zijn of bezig en het vervolg niet willen missen. Soms, als je te lang op pauze blijft staan van een film die je niet vooruit of achteruit kunt spoelen, dan staat deze helemaal stil. Dan moet je de film óf vanaf het begin weer afspelen óf een andere kiezen omdat je simpelweg geen zin hebt in een herhaling.

Dat is het mooie van een levenspauze. Je creëert een mogelijkheid om weer terug te gaan naar den beginne, de wortels van je hart. Het land of de plek waar je geboren bent, je familielijn, je verleden en je persoonlijke verhaal. En onopgemerkt, als de pauze maar lang genoeg duurt, dan blijft jouw film misschien steken. Je reikt naar de afstandsbediening, maar je voelt weerstand opkomen om dezelfde scenes nogmaals te herhalen. Je besluit te kiezen voor een andere film, een andere wending in je levensverhaal.

Voordat je dat doet, neem de tijd en kijk achterom. Kun je een diepe buiging maken naar je film producers, de gehele crew, de decor bouwers en zelfs jezelf als scriptschrijver? Want alles en iedereen die op de trein opstapt of uitstapt van jouw levensverhaal, brengt een geschenk: iets positiefs of negatiefs, vrolijkheid of verdriet, samenzijn of eenzaamheid, pech of geluk, verlies of een nieuw begin. Ze geven kleur aan je leven. Ze geven en soms onttrekken ze voeding aan de wortels van je hart. En als je alles kunt eren wat er is, dan wordt je hart alleen maar groter, sterker en veerkrachtiger.

Als het donker valt, zal – net als bij glas en lood ramen – jouw hartenlicht van binnenuit schijnen in ogen van blinde angsten en zorgen. Besteed dus aandacht en levensenergie aan die mensen en die zaken die er voor jou echt toe doen, want zij zijn de voedingsbodem van de wortels van je hart.

Wat mogen jullie van mij en ons verwachten in 2017? Je wordt in dit media tijdperk net als bij iedereen ook door ons lastig gevallen met maandelijkse nieuwsbrieven. Wij updaten onze site. Wij bieden je nieuwe levensstijl producten en inspiratie om je Fit for Life te voelen. In mijn blog zal de stem van mijn hart, verstand, ervaring en intuitie blijven doorklinken. Want het contact en de uitwisseling met jou is voeding voor mijn hart.

Wij wensen jou fijne feestdagen en een gelukkig, gezond 2017 met hartekracht en humor!

Eva Miravete Hernández

Met een diepe buiging van dankbaarheid naar de belangrijkste vrouwen in mijn leven

Gezondheid gaat over leiderschap

27 januari 2016 | Blog, Lifestyle Fit | evahernandezmiravete

Ik sport al ruim twintig jaar vanaf mijn achttiende en ik heb tien jaar een body-mind center gerund. Dan ken je het scenario maar al te goed: de Nieuwjaarsvoornemens! Vol optimisme zie je een stroom van nieuwe, hoopvolle gezichten langskomen en een maand later heeft de helft al goede smoesjes waarom ze niet meer van de bank afkomen. Geef het nog twee of drie maanden en je houdt 10% over. Zijn we nu allemaal zo lui en hebben we totaal geen wilskracht?

Lees meer

Copyright @ Evado Lifestyle | All courses are subject to the copyright of Evado Lifestyle