Lifestyle Healthcare

Bronnen van geluk

Al weken kom ik er niet aan toe om iets met je te delen via mijn blog of nieuwsbrief. Drukdruk,  gestrest? Welnee, ik heb al meerdere weken de opa’s Statler en Waldorf van de Muppetshow die op high tea bezoek zijn bij de desperate housewives.  Een kakofonie aan gezeur, opmerkingen en creatieve ideeën. Waarom nu opeens al die drukte mijn hoofd? Simpel. Ik heb besloten steeds meer bewust mijn tijd en energie te stoppen in zaken en mensen die bijdragen aan mijn levenskwaliteit en die van anderen. Intrinsieke waarde boven (materieel) succes. Ik zeg vaker nee, maar ook bewust ja tegen datgene wat er echt toe doet. Dit geeft mij voldoening en innerlijke vreugde.

Dit wil niet zeggen dat ik nu met mijn armen wijd op blote voeten en wapperende haren over het strand van Almere vanuit een soort extase rondloop zoals geluk vaak in media wordt afgebeeld. Het is niet het geluk van geambieerd succes realiseren door het consequent en planmatig uitvoeren van voorop gestelde doelen en een plan van aanpak om een betere CV of een LinkedIn profiel op te bouwen. Het is niet het korte geluk van een paar nieuwe schoenen, een nieuwe auto of alleen maar doen wat je leuk vindt. Het is gehoor geven aan een beweging van binnenuit. In mijn geval is het een verlangen om terug te keren en een brug te slaan naar mijn roots op het eiland Tenerife, een tempo van leven dat lager ligt en waar een hoog prestatieniveau, excelleren of impact creëren met je persoonlijke footprint minder hoog op de maatschappelijke ladder staan. Sociale relaties en genieten van het leven voeren daar nog altijd de boventoon.

Mensen benoemen vaak als eerst de zon, het buitenleven en het avontuur van een dergelijke stap. Als het echt zo simpel was, dan zouden ze het zelf ook doen. In de kern gaat het in het maken van belangrijke keuzes om de consequenties: het trotseren van onzekerheid, overgave aan nieuwe situaties en opnieuw beginnen. Als je gehoor geeft aan een keuze vanuit een beweging van binnenuit die je innerlijke vreugde schenkt, dan zullen emoties zoals angst, eenzaamheid, verdriet, frustratie, gemis en onzekerheid soms je metgezellen zijn op een reis van vallen en opstaan. Toch maak je die bewuste keuze. Waarom? Een deel van jou heeft een diep besef dat je dan ook daadwerkelijk het leven leeft zoals die aan je geschonken is.

Het is niet zozeer de vraag beantwoorden: wat wil ik van het leven? Als de vraag wat wil het leven van mij? Weinigen van ons leven het leven die we zorgvuldig uitstippelen, maar vooral de omstandigheden die ons ten deel vallen. Je kiest dan niet zozeer voor het comfort van oppervlakkigheid of geleefd worden vanuit een dag invulling die grotendeels voor je wordt bepaald vanuit allerlei vaste gewoonten en de veiligheid van zekerheden. Je kiest ervoor om jezelf te ontwikkelen als mens, uitdagingen aan te gaan die je veerkracht, doorzettingsvermogen, inventiviteit en empathisch vermogen op de proef stellen. Je geeft jezelf de kans om karakter en hart te ontwikkelen.

Als je denkt dat dit niet op jou van toepassing is, dan vergis je je. Je ziet het namelijk terug in de aard van ons beestje. Jouw en mijn brein zijn evolutionair niet ingesteld op onzekerheid. Onzekerheid brengt ons voortbestaan in gevaar. De geest gaat malen en springt van de hak op de tak, the monkey mind. We scheppen als het ware een valse vorm van zekerheid en veiligheid door in de denk overdrive te gaan. Echter, in het aangaan van externe levensomstandigheden, ontwikkelen we onze evolutionaire kracht en verhogen we onze kans op overleving. Dit continue spanningsveld is het toneelstuk dat het leven heet.

Stel je brein als een landschap voor waar er 150.000 kilometer aan kabels geïnstalleerd zijn. De energie die door de kabels stroomt en die de boventoon voert zijn emoties.  Alle ervaringen die je reeds hebt gehad worden in verschillende gebieden van dat landschap opgeslagen. Je hebt geen zeggenschap over de gebieden van het landschap en de afstanden. Waar je wel volgens de wetenschap ongeveer 50% stemrecht op hebt, is over de kabels die er worden aangelegd.

Bronnen van geluk_Evado Lifestyle

Op het moment dat jij andere belangrijke keuzes maakt, ben je als het ware nieuwe kabelverbindingen aan het leggen. Je brein wil het liefst de energie door de bestaande kabels laten lopen. Deze zijn door het gebruik in de loop der jaren dikker geworden. Het is net alsof je voor Nuon kiest. Het mag wellicht niet de meest duurzame of de meest goedkope energieleverancier zijn, maar het is vertrouwd, veilig en betrouwbaar. Je weet wat je krijgt. Nu wil je opeens kiezen voor een alternatieve aanbieder als Vandebron die 100% groene en lokale energie gaat leveren binnen dat landschap. Het is wind, zon en bio-energie van lokale mensen. Je weet niet of deze bronnen betrouwbaar zijn en resultaat zullen opleveren.

Om ervoor te zorgen dat je bereid bent om je energie door deze nieuwe verbindingen te laten stromen, helpt het onder anderen als je dagelijks positieve gedachten denkt. Je brein gaat dan dagdromen en jouw beleveniswereld opnieuw reconstrueren. Het zal op de korte termijn meer stroom aanmaken met dopamine – een neurotransmitter voor beloning en plezier en op de lange termijn serotonine – een neurotransmitter die stemming en gedrag reguleert waaronder gevoelens van geluk en welzijn.

Positiviteit en zelfvertrouwen zijn dus belangrijk voor geluk. Maar niet voldoende. Er is meer nodig. In het volgende blog artikel in deze reeks van bronnen van geluk ga ik dieper in op zelfcontrole.

Wil je graag kennismaken met de workshop Workshop BOOST voor Happiness? Op 4 en 11 juni bieden we exclusief voor lezeressen van het blad Margriet (ook via Libelle, Flair, Linda) op de bijzondere locatie de geWoonBoot op de NSDM werf in Amsterdam Noord een workshop aan. Je bent ook welkom op de intro training BOOST voor Happiness op het luxe resort het Groene Geheim in Almere op 18 en 25 september.

Als je gelukkig bent, dan werken je antidepressiva niet.

Eva Miravete Hernández

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Echte verandering vereist involutie!
Een transformatie van body, mind & hart voor een geïnspireerd, gezond en gebalanceerd leven.
Eva Hernandez Miravete
Copyright @ Evado Lifestyle | All courses are subject to the copyright of Evado Lifestyle