Lifestyle Healthcare

Gezondheid gaat over leiderschap

Ik sport al ruim twintig jaar vanaf mijn achttiende en ik heb tien jaar een body-mind center gerund. Dan ken je het scenario maar al te goed: de Nieuwjaarsvoornemens! Vol optimisme zie je een stroom van nieuwe, hoopvolle gezichten langskomen en een maand later heeft de helft al goede smoesjes waarom ze niet meer van de bank afkomen. Geef het nog twee of drie maanden en je houdt 10% over. Zijn we nu allemaal zo lui en hebben we totaal geen wilskracht?

Het punt is dat jij lekker in je lijf zitten, gezondheid en vitaliteit niet op wilskracht bereikt, maar op  visie. Waarom wil je afvallen of een strakker lichaam? Waarom wil je meer energie? Waarom wil je minder pijnklachten of soepelheid?

  • Wat wil je ermee bereiken? Waarom is het belangrijk voor jou en hoe draagt het bij aan jouw levensgeluk en levensplezier als je het eenmaal hebt bereikt? Geen visie, geen commitment, geen resultaat.

Negen maanden geleden kon ik vanwege pijnklachten in rug, bekken en nek niet meer dan 10 minuten lopen zonder kapot te zijn. Zes maanden geleden kon ik niet meer dan 10 kg wegduwen met mijn benen. Nu duw ik 60 kg weg en ik ben weer aan het trainen conditioneel en kracht. Ik heb acht maanden lang dag in dag uit elke dag 1,5 a 2 uur oefeningen gedaan voor mijn heupen, rug, nek en schouders zonder een dag over te slaan. Ik train al zes maanden drie a vijf keer in de week naar gelang capaciteit. Ik heb twintig jaar gezocht naar de oorzaak van mijn chronische klachten en ik heb in december vorig jaar voor het eerst een antwoord gekregen van een arts in een privé ziekenhuis op Tenerife. Is het over? Nee, ik werk er nog steeds aan. Heb ik wilskracht en doorzettingsvermogen? Jazeker! Maar wat ik vooral heb is een hele duidelijk visie over wat mij gelukkig maakt en hoe ik leef en ouder wil worden.

Zie je er tegenop om het alleen te doen? Zoek dan een professional die je daarbij helpt. Maar ga achter het stuur zitten van je eigen leven en gezondheid en stap uit je slachtoffer rol. Stop met zeuren, want er is altijd een stap die je kunt zetten, hoe klein ook. Soms zet je de stap zelf en soms reik je uit naar hulp. Een stap is een stap.

Zin en onzin over bewegen, sporten en afvallen

  • “Als je maar beweegt, dan is het goed”

Natuurlijk, je kunt beter iets doen dan de halve dag op je kont zitten of de hele dag staan. Bewegen is lekker, natuurlijk en ontspannend, maar de waarheid is dat het geen levens red of het leven kwalitatief verlengt. Het is onze natuurlijke staat van herstel. Pas als je traint ga je het lichaam uitdagen, je uithoudings- en herstelvermogen verbeteren, je metabolisme verhogen om af te kunnen vallen, ga je depressiviteit tegen, bot aandoeningen, pijnklachten, diabetes II, hart en vaatziekten, etc.

  • “Ik ben zo goed bezig, want ik heb lang getraind”

Na een lange intensieve werkdag, breng je de motivatie op om naar de sportschool te  gaan en dan ga je bijvoorbeeld conditietraining doen op de apparaten. Gezellig neem je de dag door met een vriendin of buurman die ernaast staat. Na een uur ga je voldaan naar huis ,want je hebt goed getraind. Jazeker, je hebt lang bewogen, maar de effectiviteit is minimaal want je bent niet aan het trainen. Effectief trainen, zelfs cardio, doe je kort en op hoge intensiteit waarbij je geen woord uit kunt brengen naar je buurman of buurvrouw. In maximaal 20 minuten effectief trainen ben je klaar en heb je alle gezondheidseffecten binnen die je nodig hebt.

  • Van veel buikspier of heupoefeningen, krijg je een platte buik of slanke benen

Helaas, dit is een fabel. Als je vet rondom je middel hebt liggen, dan krijg je van buikspieroefeningen in eerste instantie eerder een dikkere buik dan een platte buik. Wat je wel wilt is je basis metabolisme verhogen zodat je meer verbrand. De combinatie van effectief, gevarieerd en intensief trainen en een gezond en lekker voedingspatroon die bij je levensstijl past, zal voor een plattere buik zorgen. Hou rekening met je genetica. Ook het lokaal trainen van spieren waar vet is opgeslagen, heeft totaal geen effect op het opgeslagen vet in die zones.

  • No pain, no gain

Veel mensen denken dat kracht of conditietraining pijn moet doen. Wat mensen vaak voelen is niet zozeer de verzuring van de spieren, een vermoeide spier valt ‘uit’ (heeft geen kracht meer = gezond), maar daadwerkelijk ‘een branden’ wat te maken heeft met een verkeerde uitvoering van een oefening. Ze zijn zichzelf aan het blesseren. De meeste blessures vinden we terug in de rug, nek, schouders en knieën. Als je al pijn in een gewricht hebt, dan is de eerste stap ervoor te zorgen dat de normale bewegingsfunctie herstelt, voordat je gaat trainen en belasten.

  • Verandering van spijs doet leven

Dit geldt niet alleen voor je werk of seksleven, maar ook voor je  gezondheid. Variatie in training, sport, bewegen en voeding is belangrijk. Als je continu hetzelfde doet of eet, dan wordt je systeem niet meer geprikkeld. Je lijf en je hersenen zijn in de basis ontzettend lui of eigenlijk heel efficiënt. Geen prikkeling, geen effect, dan gaat het lekker achterover leunen. Eet twee weken lang hetzelfde eten, fiets hetzelfde rondje en praktiseer de missionaris stand en kijk dan maar eens of je geen verveling ervaart. Afwisseling en verandering is leven!

Heb je opmerkingen of vragen? Binnenkort kun je ze stellen aan het eind van de blog of meet me on Facebook.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Echte verandering vereist involutie!
Een transformatie van body, mind & hart voor een geïnspireerd, gezond en gebalanceerd leven.
Eva Hernandez Miravete
Copyright @ Evado Lifestyle | All courses are subject to the copyright of Evado Lifestyle