Lifestyle Healthcare

Ik wil, ik wil…discipline of toewijding?

Het is niet zo vreemd dat de meeste mensen niet echt een positieve associatie hebben met het woord discipline. Ik zie een verzuurd, tenger wiskunde mannetje met een ijzige blik en een liniaal als lippen, ijsberend door een klaslokaal in de jaren twintig. Scheurend kraakbeen van oorvijgen waar Pythagoras geen brood van lust. Mijn ultieme schoolvoorbeeld van disciplinaire tucht zijn Amerikaanse oorlogsfilms.  Een sergeant van mid-veertig, slang aderen kloppend in zijn vuurrode nek, een cortisol gehalte die zijn anus uitspuit, tierend tegen een slungelig, onbeholpen broekie: ‘jij, hoerenzoon, jouw moeder heeft vast haar broer geneukt dat je met zo’n imbeciele kutkop ter wereld bent gekomen. Je bent een schande voor het menselijk ras en het leger! Mijn nichtje van twee met Down is dit beroep nog waardiger dan jij! De boodschap is duidelijk. Echte mannen maak je met constructieve feedback.

Het is een systeem voor discipline kweken die bedoeld is als tucht, onderwerping, het ondermijnen of zelfs het breken van de eigen wil zodat je de wil van een ander of autoriteit gehoorzaamt zonder vragen te stellen. Wat je ook vindt van deze methode, er zit een belangrijk leerelement in:   Emoties als angst, pijn of de verwachting aan pijn, zijn een krachtige drijfveer en effectief middel voor het veranderen van menselijk gedrag, zowel in positieve als in negatieve zin.

De beurs is een uitstekend voorbeeld hoe emoties zoals angst voor toekomstige financiële pijn een massa investeerders meetrekt en daarmee de wereldeconomie negatief beïnvloed of hoe juist een stemming van euforie een economische bubbel kan creëren waar geen reële waarde onder ligt.   De impact van jouw emoties is groot op je gezondheid, financiën werk en privé leven. In het tegenovergestelde spectrum van tucht, vinden we zelfdiscipline, oftewel geïnternaliseerde discipline. Het is de discipline die voortkomt uit intrinsieke motivatie.

Zelfdiscipline is jouw permanente, volledige aandacht en toewijding voor een bepaald doel. Het is verbonden met actieve inzet en emoties zoals bezieling, liefde, overgave, enthousiasme en hoop.

Bijna alle trainingen die tot doel hebben jouw gedrag te veranderen, zullen de aandacht vooral richten op de positieve elementen van intrinsieke motivatie. Je creëert als trainer een prettige stemming bij iemand of in een groep wat het leren bevordert. Maar wat gebeurt er als jij wordt losgelaten in jouw eigen omgeving? Als je weer terugkomt bij je valkuilen, verleidingen en het leven dat zijn gangetje gaat.

Het nadeel van het niet onderzoeken van angst en ondermijnend gedrag – patronen en gewoontes die deze emotie oproepen – is dat angst een shortcut, het olifantenpaadje, in de hersenen neemt. Het is altijd sneller en kan met een ruk aan de noodrem de trein tot stilstand brengen of naar een ander spoor overzetten. Dat is een reden dat veel mensen zich niet in staat voelen om gewenste veranderingen op gang te brengen, snel na de start afhaken of in de loop van de tijd de moed hun in de schoenen zinkt. Als je een ander resultaat verlangt of iets wilt veranderen, is het belangrijk om zowel de positieve als de negatie emoties rondom je gedrag te begrijpen. Het heeft weinig zin om te leren mediteren (mindfulness) om continu tegen je eigen innerlijke rommel aan te kijken. Je kunt er mee leren omgaan of er anders naar leren kijken. Het is toch een stuk fijner als je de rommel opruimt.

Recentelijk wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat juist mensen die over een gezonde dosis zelfdiscipline beschikken, een gezonder en gelukkiger leven leiden dan diegenen die de credo ‘vrijheid, blijheid’ omarmen. Ik zal je in de volgende nieuwsbrief ook inzicht geven in hoe het positieve beloningssysteem en plezier in jouw hersenen werken. De manier waarop het versterkend  werkt en hoe het zelfs kan dat in de basis plezierige gevoelens jouw doelen, dromen of wens voor verandering kunnen saboteren.

Ik zal het BOOST for Change verhaal delen van mijn beste vriendin, Linda Evenhuis. Linda werkt momenteel als Senior Manager Learning bij het hoofdkantoor van Adidas in Duitsland. Ruim een jaar geleden deelde ik de reis die ik maakte samen met mijn collega Margreet waarin wij Kangen Water® aan de company gym introduceerden nadat Linda bij Evado Lifestyle een apparaat had aangeschaft. Wij zijn al twintig jaar goede vriendinnen. Zolang ik haar ken heeft ze met haar gewicht en gezondheid geworsteld en het onweerstaanbare verlangen naar zoetigheid. Ze kon niet de zelfdiscipline opbrengen om te sporten.

Eva Miravete Hernández

[1] De BMI geeft een verhouding tussen lengte en gewicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Echte verandering vereist involutie!
Een transformatie van body, mind & hart voor een geïnspireerd, gezond en gebalanceerd leven.
Eva Hernandez Miravete
Copyright @ Evado Lifestyle | All courses are subject to the copyright of Evado Lifestyle