Lifestyle Healthcare

Klassieke Spaanse tortilla met een gezonde twist

De Spaanse tortilla. Een simpele en geliefde klassieker die nooit ontbreekt in de keuken van ieder zichzelf respecterende Spanjaard. Toch is deze hartige taart een stevige hap. Vetten (stukjes chorizo “bloedworst” en gebakken aardappelen in olijfolie), gecombineerd met eiwitten (eieren) en koolhydraten (aardappelen) met een hoge GI (Glychemische Index). Deze index geeft aan hoe snel de koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose worden opgenomen in het bloed. Hoge suikerspiegelniveau’s worden geassocieerd met verschillende chronische ziekten (diabetes II, hart-en vaatziekten, overgewicht, kanker, enz.) 

Hoe maken we van dit lekkers toch een gebalanceerde, gezonde variatie die voedzaam is en snel kaar? We gaan voor vezels, vitaminen en antioxidanten.

Recept en voorbereidingswijze
  • 4 à 5 grote aardappelen in kleine vierkante blokjes gesneden.
  • 600 gram bladspinazie of wilde spinazie (zak bij AH): ijzer, vitamine A,E, K en antioxidanten luteïne en zeaxanthin (kanker verlagend).
  • champignons of gemengde paddenstoelen (pak AH): eiwitten, vezels, ijzer, selenium, vitamine B en antioxidanten.
  • 4 eieren
  • olijfolie eerste persing (voorkom transvetten bij verhitting).
  • Nepal zout, zeezout.
  • ongezouten biologische roomboter (bij normaal gewicht).
  • (extra: bij normaal gewicht biologische spekreepjes).

Was en snij de paddenstoelen door de helft en in dunne reepjes. Bak ze licht en smeuïg in een beetje olijfolie of in volle, biologische roomboter. Ben je geen vegetariër en goed op gewicht,  bak dan eerst de biologische spekreepjes zodat je de champignons in het vet van de reepjes kunt bakken. Zet het apart in een  bord of schaal inclusief het vocht.

Kook de spinazie kort in kokend water. Doe de spinazie in het water als deze heet is zodat je binnen een paar minuten klaar bent en de groenten niet ‘dood’ kookt. Laat de spinazie vervolgens uitdruipen in het vergiet.

Ondertussen snij je de aardappelen in schijfjes van iets minder dan een centimeter, De schijfjes in reepjes zodat je vervolgens vierkantje blokjes kunt snijden. Net voordat je klaar bent met het snijden zet je een koekenpan met een flinke laag olijfolie op het vuur. Laat het vuur heet worden (niet roken want anders verbrand je olie). Zet het vuur iets lager. Bak de blokjes aardappelen net zolang totdat je merkt dat ze net gaar zijn zodat de tortilla straks smeuïg smaakt ( de buitenkant van het blokje is dan nog lichtgeel in plaats van hard en donkergeel).

Doe de spinazie bij de spekjes. De blokjes aardappelen laat je uitdruipen in het vergiet gedurende een paar minuten. Klop vier eieren, voeg wat zout en eventueel peper toe en voeg het toe aan de groenten, spekjes en aardappelen in één kom. Meng het goed door elkaar tot één mengsel.

Giet de olie uit de koekenpan en zorg ervoor dat er nog maar heel weinig olie in de koekenpan ligt en laat de olie ook langs de randen van de koekenpan glijden. Zet het vuur lager en giet het mengsel in de pan. Verspreid het mengsel zodat je een dikke, platte laag krijgt. Na een paar minuten maak je de randen van de tortilla los in de pan en beweeg je de tortilla heen en weer om er zeker van te zijn dat de bodem gaar is.

Plaats een groot bord over de pan heen en keer de tortilla om in het bord boven het aanrecht. Glij de tortilla langzaam terug zodat je ook de andere kant gaar kunt laten worden. De tortilla is al grotendeels gaar. Zet het vuur iets hoger zodat de bodem een mooie kleur krijgt, maar dat je de tortilla aan de binnenkant niet droog kookt. Na twee à drie minuten zet je het bord wederom op de koekenpan en draai je de tortilla om op het bord.

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Echte verandering vereist involutie!
Een transformatie van body, mind & hart voor een geïnspireerd, gezond en gebalanceerd leven.
Eva Hernandez Miravete
Copyright @ Evado Lifestyle | All courses are subject to the copyright of Evado Lifestyle