Lifestyle Healthcare

Yoga & Pilates vervolg

Yoga

Yoga is een Indiase levensfilosofie, een lifestyle en body-mind leer met praktische handvaten,oefeningen en wijze inzichten voor een vreugdevol, geïnspireerd en gezond leven. Ik stel mijn lessen integraal samen op basis van dezelfde bouwstenen als die in mijn trainingen: Fysieke intelligentie, Cognitieve Intelligentie, Emotionele Intelligentie en Spirituele Intelligentie.

De Boeddha onderwees:

Ons leven wordt geschapen door onze geest; we worden wat we denken. We kunnen alleen bestaan in onderlinge afhankelijkheid.

Ik vergelijk een mens met het ei, in het kip-en-ei-probleem. Als eerste ontstaat de eidooier, het hart, het meest voedzame deel van het ei. De eidooier is omgeven door eiwit. Helaas wordt de eidooier soms weggegooid uit de misvatting dat het eiwit veel meer aandacht verdient omdat dit gezonder zou zijn. Het eiwit is het lichaam, zoals het hart in het lichaam zetelt. Ons bewustzijn en denken (de geest in de meest ruime zin van het woord) bepaalt ons gedrag en ons handelen. Het is de eierschaal die de ander en de buitenwereld zien en ervaren in het contact.

Ben ik dan het ei? Zodra er een zelfbeeld (ego) is, wordt ik als ei mooi, lelijk, een lekker scharreltje of als biodynamisch verantwoord ervaren. Of ben ik bewust(zijn), de interactie van de onderlinge elementen die samen als een ei worden waargenomen? Is er een ei zonder kip? Wat is een ei die niet als zodanig wordt waargenomen? In de keten van oorzaak en gevolg en onderlinge afhankelijkheid, ligt ons bestaanspotentieel.

‘Ik ben, omdat jij er bent’.

Pilates

Pilates is een oefenmethodiek ontwikkeld door Joseph H. Pilates (1883 – 1967). Hij ontwikkelde deze in eerste instantie om zijn eigen gezondheid te verbeteren. Het resulteerde in een methode ter correctie van de houding en versterking van de rug, romp en bekken. De voordelen voor het beperken en vermijden van rug, nek en -schouderklachten in een dagelijks leven waarin we veel zitten of verkeerd en/of te zwaar belasten zijn groot. Het is een veilige methode die uitstekend beoefent kan worden bij blessures en ook revalidatie van klachten. Pilates zorgt daarnaast voor een goede basis en spierconditie en groter lichaamsbewustzijn.

Pilates is vooral gestoeld op de bouwstenen van Fysieke en Cognitieve Intelligentie. De pijlers zijn: concentratie van aandacht, juiste controle en uitvoering van bewegingen, het ontwikkelen van een stabiel centrum (core) en de oefeningen van binnen naar buiten opbouwen, soepele bewegingen en een vloeiende integratie van beweging en adem.

Wat zijn de redenen waarom mensen naar Yoga of Pilates les komen?

Op de eerste plaats is de intentie van de leerling, de richting van jouw aandacht (focus) en jouw (hart)verlangen bepalend voor het resultaat en de kwaliteit van jouw yoga of pilates beoefening. Op de tweede plaats komt de kwaliteit van de docent.
ik wil meer rust in het hoofd;

ik heb een slechte houding, rug, nek of schouderklachten;

Ik wil meer flexibiliteit en soepelheid;

ik wil meer kracht, energie en vitaliteit of een betere conditie;

ik wil herstellen na een burn-out;

ik heb moeite met goed ademen of hyperventilatie;

ik ervaar stress en spanning of bouw het snel op;

ik ben mezelf kwijt;

ik wil ‘thuiskomen’ of meer in lijn leven met wat ik echt voel en denk.

ik wil beter of bewust (mindfulness) omgaan met depressie, pijn,rouw, angst en/of beperkingen;

ik wil bewust leren voelen;

ik wil mezelf kunnen zijn of leven op een manier waar ik mij goed bij voel;

ik wil lekkerder in mijn vel zitten;

ik wil innerlijke rust of meer vreugde en geluk ervaren.

Copyright @ Evado Lifestyle | All courses are subject to the copyright of Evado Lifestyle